ISTORIA ECHIPEI ASTRA PLOIESTI

In perioada de la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul celui de al XX-lea începe concesiunea masiva a terenurilor petrolifere din zona, de catre societatea ,,Astra Româna", care a fost înfiintata de teribilul rechin al finantelor dela începutul secolul XIX - Henry Deterding. Profitând de faptul ca nu se stia de existenta titeiului pe unele locuri, societatea a cumparat o sumedenie de parcele de la tarani, pe preturi minime, devenind stapâna pe regiunea Prahova. Societatea Astra-Româna a format un club sportiv sub denumirea “Clubul Sportiv Astra-Româna”, compus din functionari englezi, americani si olandezi din sus zisa societate - dupa cum anunta saptamânalul “Ecoul Sportiv”, aparut la data de 18 sepetembrie 1921.

În vara anului 1934, s-a organizat, pentru prima data, Cupa societatilor “Astra” la fotbal, având ca scop “strângerea rândurilor sportivilor acestor societati petrolifere”. Singura echipa a acestor rafinarii, care a fost afiliata la „Liga de Sud” si-a participat la întrecerea districtuala din ultimul sezon, fiind Astra Româna din Câmpina. Pentru întrecerea din cadrul ”Cupei”, organizata la Moreni, s-a anuntat si prezenta directorului societatii „Astra Româna”, Van Der Meer si pentru ca participarea sa fie cât mai numeroasa, s-au organizat în scurt timp, pe lânga schela Astra Româna, câteva grupari, Astfel, au aparut „peste noapte”: Astra Româna – schela Moreni, Astra Româna - schela Boldesti si Astra Româna - schela Unirea Hârsa. În mai 1937, s-a organizat Cupa societatilor “Astra” din întreaga tara. Dupa desfasurarea competitiei s-a hotarât, la nivel de conducere a societatii, ca din aceste trei formatii care purtau numele de Astra, din Prahova, sa se alcatuiasca una singura, care sa fie înscrisa la întrecerile districtuale. Astfel, cele trei au fuzionat la data de 29 mai 1937 – formând Astra Româna Ploiesti. La scurt timp, o alta decizie ”venita de sus” a fost mutarea echipei lânga sediul Societatii, la Câmpina, si-a evoluat în ”District” sub numele de Colombia. În luna mai, a anului 1945, Astra Româna Ploiesti s-a reînfiintat, avînd vechiul teren “Columbia” (acelasi de azi), iar din lotul de jucatori au facut parte printre altii : Cristu – Jugaru, Barascu, Bonatiu, Zellingher, Busac, Lazar II, Georgescu si Iliescu.

În mai 1945, a sustinut doua jocuri de baraj, tur – retur, pentru promovare în « Cupa Victoriei », dupa cum purta numele principalul campionat al districtului Ploiesti. La 9 si 12 mai 1945, a întrecut cu Concordia Gura Ocnitei cu 3-1 (au marcat : Ionescu 2 si A. Dragomirescu – din penalty) – în primul joc si 4-1 (au marcat : Lazar I 3 si Boghici), în mansa secunda. În cele doua jocuri disputate a folosit urmatoarea formatie : Cristu – Gh. Dragomirescu, Bonatiu, A. Dragomirescu, Ciugaru, Chitulescu, Lazar I , Ionescu, Latzar II, Barascu si Boghici. Dupa o perioada de pauza (2 ani), în vara lui 1959, este reînfiintata sub numele de Rafinorul I Ploiesti, având ca antrenor pe Nicolae Topsa, iar din lotul de jucatori au facut parte: Gheorghe Voinea, Marin Constantin – Romeo Dumitru, Vasile Filip, Nicolae Coca, Gheorghe Stanescu, Gheorghe Cristache, Constantin Opris, Sandu Stefan, Gheorghe Teaca, Vlad Ilie, Gheorghe Nicolae, Viorel Marin, Dumitru Raduta.

În vara lui 1962, dupa câstigarea Campionatului Orasenesc - Ploiesti, sub numele de Rafinorul Ploiesti, are o noua tentativa de a promova în principalul campionat de fotbal al regiunii Ploiesti. În cele patru jocuri de baraj pentru promovare, antrenorul Nicolae Topsa, a folosit urmatorul lot de jucatori: Marin Constantin, Gheorghe Voinea – Dumitru Roma (cpt), Gheorghe Stanescu, Marin Viorel, Nicolae Coca, Vasile Filip, Constantin Stelian, Stelian Popa, Constantin Opris, Stefan Sandu, Gheorghe Teaca, Stefan Stanescu, Dumitru Raduta, Constantin Manu. Dupa 25 de ani de activitate în Campionatul Municipal Ploiesti, în vara lui 1987, din postura de campioana municipala, având ca antrenor pe Gheorghe Manescu, a revenit, dupa disputarea unor jocuri de baraj, în esalonul de elita al fotbalului prahovean. Din lotul echipei au facut parte printre altii: M. Gheorghe – Voinea, V. Ene, Avram, M. Dumitrescu, Serban, Cioc, Moldoveanu, M. Dumitrescu, D. Gusa, Bordea, Musat, V. Dumitrescu. În 1990, devine Astra, promovând doi ani mai târziu în Divizia C, având ca antrenori pe Gheorghe Manescu si Mihai Dragomir, iar din lotul echipei au facut parte : Eugen Iacob, Marius Mihai Zencenco (portari), Vasile Nicolae, Veronel Rotaru, Octavian Costache, Mihai Radu, Adrian Dodita, Marian Manolache, Valentin Sinescu, Cristian Nica, Iosif Stan, Iulian Savu, Mihai Ionita, Florin Dan, Bebe Ionita, Nicolae Ionita, Romeo Ivan, Marian Nicolae, Cristian Zamfir, Eugen Ichim.

În campionatul republican, Divizia C, se situeaza succesiv pe locurile 6,12,3 si 14. Cu toate ca a ocupat cel din urma loc, cea care a promovat de drept, Danubiana Bucuresti, nu dispunea de sustinere financiara astfel ca, în vara anului 1996, între ce doua s-a creat o uniune din care a rezultat A.S. Ploiesti Danubiana care a luat locul din “B” al Danubianei. În locul Astrei din “C” fiind promovata Victoria Floresti. În vara anului 1997 avea urmatoarea structura organizatorica : Marian Manea – presedintele Consiliului de administratie, Ion Nicu – presedintele AS ; Vasile Aurelian – secretarul AS ; Dan Dorobet – presedintele sectiei de fotbal Dupa doar un sezon, se revine la denumirea traditionala de Astra, atunci cînd, în 1998, promoveaza în prima divizie cu antrenorul Gabriel Stan. Presedinte al C.A. Ion Niculae, Presedintele clubului Marian Manea. A fost pentru prima oara cînd Ploiestiul avea doua echipe în Divizia A.

Astra joaca in prima divizie 5 sezoane dupa care, in 2003, fuzioneaza cu FC Petrolul Ploiesti careia ii preia si numele. In 2005 Astra Ploiesti reapare in peisajul fotbalului romanesc, in Divizia B. Termina campionatul pe locul 10 si retrogradeaza in Divizia C. Primul sezon in cea de-a treia liga il incheie pe locul 5. In anul ce urmeaza isi schimba denumirea in FC Ploiesti si promoveaza in Liga a II-a. In 2009 urmeaza o noua promovare si o noua revenire la numele de traditie al formatiei, Astra Ploiesti.

Sursa: www.fcastraploiesti.ro