ISTORIA ECHIPEI DINAMO BUCURESTI

Fotbalul, sportul rege care domina si la noi, ca peste tot, aria de popularitate a disciplinelor sportive, a fost una dintre cele trei sectii cu care Dinamo, noul club infiintat, in primavara lui 1948, pornea la drum. In ziua de 14 mai a anului amintit, Unirea Tricolor MAI, care in ianuarie 1948 intrase sub patronajul Ministerului Afacerilor Interne, fuzioneaza cu Ciocanul Bucuresti, rezultand clubul acestei institutii: Dinamo Bucuresti. Pana la finele campionatului respectiv, Dinamo avea sa fie reprezentata de doua echipe: Ciocanul, sub titulatura Dinamo A, si Unirea Tricolor MAI, sub titulatura Dinamo B (aceasta din urma retrogradand in Divizia B, la finele stagiunii). Din 1950, Dinamo A si Dinamo B s-au despartit, cea din urma transferandu-se la Brasov, dupa care, ulterior, a ajuns la Cluj, pentru ca, din 1958, sa se stabileasca definitiv la Bacau).

Mai multe poze cu Dinamo Bucuresti gasiti in sectiunea Dinamo din pagina Imagini.

Dinamo A Bucuresti isi va urma destinul la nivelul celui mai inalt esalon. Denumirea de Dinamo a fost folosita pentru prima oara la 1 mai 1948. Dar, practic, Dinamo a debutat in campionatul 1947-1948 (ocupand la final locul 7). In lot, se aflau Ambru, Angelo Niculescu, Teodorescu, Siclovan, Bartha, Farkas, Sarbu. La 14 iulie 1948, Dinamo a sustinut primul sau meci international, in compania lui Zidnice (Cehoslovacia): 4-1 pentru ros-albi. Ziua de 22 august 1948 va ramane o data de referinta pentru fotbalul dinamovist: debutul in focul primei divizii nationale a echipei numita Dinamo Bucuresti. "Deschizatori de drum" au fost, printre altii, Ozon, Lazarescu, Naciu... Primul antrenor: Coloman Braun-Bogdan. La finele editiei '48-'49, Angelo Niculescu se retrage ca jucator si se dedica antrenoratului, cu mari izbanzi la Dinamo si la Nationala, mai tarziu. In 1950, la Dinamo vin Dumitru Nicolae-Nicusor, Bacut I. Urmeaza ani de cristalizare si, in fine, saltul spre podium, in 1951: Dinamo ocupa locul secund, cu Al. Ene I, Suru, Szoko, Calinoiu, C. Marinescu...

La 14 octombrie 1951 are loc inaugurarea cochetului stadion Dinamo, pe gazonul caruia alb-rosiii aveau sa obtina victorii de neuitat. Primul meci: Dinamo - Locomotiva Timisoara 1-0. In '52, dinamovistii vor fi tot laureati cu "argint", ca si in '53, pentru ca, in '54, sa mai coboare o treapta (locul 3). In acel an, Dinamo joaca (si pierde) finala Cupei Romaniei: 0-2 cu Metalul Resita. In '54 apar Birtasu, Blujdea, Bacut II, antrenor fiind Stefan Dobay.

In 1955, alb-rosiii primesc prima cununa cu lauri, din istoria fotbalului dinamovist! Campioana - cu profesorul Angelo antrenor - straluceste, iar atacul Ene I, Neagu, Suru uimeste, in vreme ce apararea cu Bacut I, Bacut II, Szoko, Calinoiu este cea mai buna din campionat (doar 19 goluri primite !). In toamna lui '56, Dinamo debuteaza in Cupa Campionilor Europeni (infiintata cu doar un an in urma), premiera si pentru soccerul romanesc: la 26 august 1956, in fata a 80.000 de spectatori, Dinamo - Galatasaray 3-1. Apoi, la Istanbul, 1-2 si obtine prima calificare! Noutatile bucurestenilor au fost Utu, cei doi Anghel - Florian si Vasile. Au mai aparut atunci Popa, Nunweiller III, R. Lazar. In acel an '56, au pierdut titlul national si aveau sa intre intr-un con de umbra pana in '59, cand ajungeau la un punct de campioni! In schimb, au cucerit Cupa: Dinamo - Minerul Baia Mare 4-0. Noutati: Varga, Szakacs, Feodot, Bukossy, Cosma. Si, din nou, cadere libera...
In '61 Dinamo obtine locul 2 si cu contributia noilor veniti Nunweiller IV, Panait, Ivan, Stoenescu, Ene II, Tarcovnicu, Eftimie, Sasu, Selymes, David (antrenori Traian Ionescu si Nicusor).

Al doilea titlu vine in 1962, cand in lot mai apar Datcu, Stefan, Unguroiu (antrenori Nicusor si Nedelescu). 1963: al treilea titlu! Au venit: Parcalab, Ghergheli (Tr. Ionescu-Nicusor, cuplul de antrenori). Castiga si Cupa: 5-3 cu Steaua (noutati: Radu Nunweiller, O. Popescu). Joaca in Cupa Campionilor contra celebrului Real Madrid (1-3 la Bucuresti), cu Di Stefano si Gento in teren. La Dinamo au aparut P. Emil, Fratila, Haidu. In toamna lui '64, in CCE, Dinamo intalneste o alta celebritate: Internazionale (cu Facchetti, Picchi, Jair, Mazzolla, Corso, Suarez), 0-6 si 0-1. In '65, alt titlu si alti jucatori noi in lot: Lucescu si Grozea. In C1 joaca din nou cu Inter si, surpriza, invinge cu 2-1(dar pierde la Milano, cu 0-2).

In al 20-lea an de existenta a clubului (1948-1968), fotbalistii dinamovisti cuceresc Cupa (3-1 cu Rapid), cu Cornel Dinu, Naghi si Dumitrache in teren, Bazil Marian pe banca tehnica, adusi in '66. Tot atunci au mai venit Nutu, Daniel Ene, Vl. Marica. In premiera, la 13 noiembrie 1968, in Cupa Cupelor, Dinamo intalneste un team englez: West Bromwich Albion (1-1 si 0-4), partide in care au jucat si Boc si Salceanu. In '69, "argint" in campionat si in Cupa. 1969 a fost anul calificarii Romaniei la Mondialul mexican '70, cu o serioasa contributie dinamovista: Dinu, Boc, Deleanu, Ghergheli, Nunweiller VI, Dumitrache, Lucescu ! Titlu dupa titlu

In '70, termina abia pe locul 5! Lotul i-a primit si pe Cheran, Both, Al. Moldovan, Dobrau, G. Sandu (antrenori Nicusor si St. Stanculescu). In toamna acelui an, Dinamo elimina pe Panathinaikos (5-0 si 0-1), in Cupa Oraselor Targuri, pentru ca apoi sa cedeze in fata lui FC Liverpool (cu un 1-1 acasa). Au venit la alb-rosii Mustatea si Doru Popescu. Al 6-lea titlu: in 1971 (cand pierde Cupa: 2-3 cu Steaua). Noutati: Andrei, M. Constantinescu, P. Nicolae, Mot. In CCE, elimina pe Spartak Trnava, echipa lui Dobias, Kuna si Adamec. Un nou jucator: Florian Dumitrescu. Vine "dubla" cu Feyenoord-ul lui Israel si Van Hanegem: 0-3 si 0-2. Dupa o evolutie mai putin apreciata in '72, dinamovisti revin in varful ierarhiei in anul urmator, cu Nelu Nunweiller si Gh.Timar antrenori. Noutati in teren: Eftimescu, Batacliu, Custov, Lucuta, Vranceanu, Dudu Georgescu. In CCE, trec de nord-irlandezii de la Crusaders Belfast, dar clacheaza in fata lui Atletico Madrid (0-2 si 2-2), echipa lui Capon, Irureta, Heredia si Ayala. La Dinamo, noutatea s-a numit Satmareanu II. In anul urmator, joaca in Cupa UEFA si, dupa eliminarea turcilor de la Boluspor, rateaza un succes de prestigiu in fata lui FC Koln, 1-1 si 2-3! Jucator nou: T. Zamfir.

A 8-a cununa cu lauri avea sa vina in 1975, an in care va veni la Bucuresti si..."Gheta de aur", gratie lui Dudu Georgescu (32 goluri). La alb-rosii apare si Augustin. In CCE, din nou, dinamovistii dau peste marele Real (1-4 si 1-0). In echipa Dinamo tinerii s-au numit I. Marin, Mateescu, Custov. Apropo de cupele europene, in '76, in C3, juoaca cu un alt "monstru sacru", AC Milan, cu Capello si Collovatti: 0-0 si 1-2 (dupa 1-0 pentru Dinamo pe "San Siro"!). Aparitii noi: portarul Stefan, Dobrau, Roznai, I. Moldovan. Editia '76-'77 a primei divizii aduce o noua si superba izbanda dinamovista, iar Dudu este, iarasi, golgeterul Europei (47 goluri). In echipa si-au facut aparitia Ghita si Chitaru. In toamna lui '77, in C1, victorie asupra lui Atletico M. (2-1), noutatea echipei fiind Talnar. Apoi, la Madrid, 0-2. In '79, locul 2 in campionat (au venit Anutei, Tevi, Dragnea, Musat), cu I. Nunweiller si T. Dima antrenori. In turul II al Cupei UEFA (dupa eliminarea cipriotilor din Larnaca) dinamovistii sunt eliminati (si cu sprijinul ... arbitrului) de Eintracht Frankfurt, echipa lui Pezzey, Grabowsky si Holzenbein (2-0 si 0-3, in prelungiri). In team-ul dinamovist isi fac aparitia Multescu, Apostol, Nelu Stanescu.

Editia '79-'80 este un pas inapoi (locul 5), insa urmatoarea readuce pe Dinamo pe podium (locul 2). In lot, in ultimele sezoane au aparut Speriatu, Margineanu, Glont, Badilas, D. Zamfir, Stredie, Bumbescu, Pana. Conducerea tehnica: V. Stanescu - T. Dima. In Cupa UEFA, alb-rosii intalnesc la Levski Spartak Sofia, echipa lui Sirakov si Iskrenoy (3-0 si 1-2). N. Vlad a fost unul dintre noii sositi. In turul II, o "dubla" de infarct: Dinamo - Internazzionale (italienii cu Bergomi, Bagni, Prohaska, Altobelli, Baresi, Oriali, Marini si Becallossi!). La Milano, 1-1 (autori :Pasinato si Custov), iar in retur, la Bucuresti, 3-2 pentru "caini", iar calificarea o aduce Orac in prelungiri! In turul II al C3, infrangere in fata suedezilor de la IFK Goteborg (echipa lui Tommy Holmgren si Corneliussom): 1-3 si 0-1.

Al 10-lea titlu national este obtinut in 1982, cand Dinamo cucereste si Cupa Romaniei, dupa un 3-2 cu FC Baia Mare. Printre alb-rosii ii gasim, mai noi, si pe Moraru, Vaetus, L. Moldovan. Antrenori: V. Stanescu si Nicusor. Dupa cinci ani de absenta, Dinamo revine in CCE si intalneste (si elimina) pe Vaaleregen Oslo. In etapa urmatoare a C1, un adversar greu: team-ul lui Vizek si Nehoda, Dukla Praga. Inving acasa cu 2-0 si se califica la Praga cu ... 1-2 (Talnar inscrie in ... prelungiri!) Si, iata, asa ajunge la Aston Villa, clubul lui Bremmer, Cowans, Withe, Shaw si Morley! Scoruri: 0-2 si 2-4. In toamna lui '82 a venit Al. Nicolae. Anul viitor aduce al 11-lea titlu pentru dinamovisti, cu Nicusor, antrenor principal, si Cornel Dinu, jucator-antrenor. Lotul a fost completat cu Sertov, I. Moldovan, Movila.

Vara lui 1983 aduce la Dinamo alte nume noi: Andone, Rednic, Nemteanu, Iamandi. Editia '83-'84 incepea - la 27 august 1983 - cu un eveniment emotionant: retragerea din activitatea competitionala a maestrului emerit al sportului, jucatorul de exceptie Cornel Dinu, aparator de nadejde al lui Dinamo si al nationalei, cu un palmares foarte bogat: 6 titluri nationale, doua Cupe ale Romaniei, 454 prezente in Divizia A, toate cu Dinamo (jucand aproape doua decenii sub aceleasi culori), 75 de prezente in echipa Nationala. El va trece pe banca tehnica.

Toamna acelui an avea sa reprezinte un salt valoros in arena internationala. Astfel "campania CCE" incepe cu finlandezii de la Kuusysi Lahti (1-0 si 3-0). Turul II ii aduce in fata campioana en-titre a cluburilor europene, Hamburger SV, team-ul lui Stein, Kaltz si Magath. La Bucuresti: scor de forfait, cu Augustin, Multescu si Orac punctand sec (3-0). Returul este unul " de foc" si Talnar aduce calificarea, dupa el mai inscriind si Multescu (2-3). Pentru a accede in semifinalele CCE, Dinamo va trece de o alta echipa de marca a vremii: Dinamo Minsk, cu Aleinikov, Zigmanatovici si Gurinovici. A fost 1-1 la Tbilisi (Rednic a egalat in minutul 87!) si 1-0 la Bucuresti (autor Augustin). La noi a aparut Turcu. Dupa o prestatie excelenta pe "Anfield Park", 0-1 cu FC Liverpool, unde jucau cunoscutii Souness, Dalglish si Ian Rush (Lee inscrisese in min.26, insa, in min. 19, Augustin a trimis balonul in bara!), vine returul ce ne-a facut sa visam "marea finala". N-a fost sa fie: inscrie Rush in min 11, dar egaleaza Orac in min. 39, dintr-o impecabila lovitura libera. Sperantele de calificare in finala CCE renascusera, insa Rush nu iarta si ... 1-2. Acea minunata primavara 1984 va continua cu cistigarea celui de-al treilea titlu national consecutiv si, totodata, a Cupei, cu Nicusor si C. Dinu pe banca tehnica. "11"-le de baza a fost unul de-a dreptul remarcabil, in care, se zicea, jucatorii puteau evolua chiar si cu ... ochii inchisi, asa de bine stiau jocul. Sa-i reamintim: Moraru - Rednic, Al. Nicolae (Andone), I. Marin, Stanescu - Dragnea, Augustin, Multescu, Custov - Talnar, Orac. Mai venisera si V. Radu, G. Moldovan, Nemteanu, Baicea.

In turul I al C1, in toamna lui '84 (anul calificarii Romaniei la Euro '84, cu multi dinamovisti in lot: Moraru, Rednic, Andone, Nicolae, Augustin, Custov, Dragnea, Multescu, D. Georgescu, Vaetus, cu o solida contributie la calificare). Dinamo intalneste pe Omonia Nicosia: 4-1 si 1-2. Au aparut Tulba si Suciu. Apoi vine eliminarea de catre Bordeaux, clubul lui Tigana, Giresse, Lacombe si Battiston, dupa o "dubla" la limita: 0-1 si 1-1 (in prelungiri, la Bucuresti). Pierd titlul in anul urmator si joaca, deci, in Cupa UEFA. Sunt eliminati, surprinzator, din primul tur, din cauza golului inscris in deplasare: 2-1 si 0-1 cu Vardar Skopjie, echipa lui Pancev si Ringov. Antrenori: C. Cernaianu si Fl. Cheran.

Editia '85-'86 ii coboara pe locul 4, dar ii urca in Cupa Romaniei, pe care o cuceresc in fata campioanei intercluburi din Europa: Steaua! Scor: 1-0 (gol Damaschin). La Dinamo, in ultimii doi ani, au venit Toma, Ivan, Francu, S. Raducanu, Mihaescu, Prunea, Topolinschi, D. Sava, Mitici, Jercalau, Raducioiu, Lupescu.

Dupa 18 ani, in toamna lui '86, Dinamo se va alinia din nou la startul Cupei Cupelor, adversarul fiind de ... neuitat: 17 Nentori Tirana, care ii elimina cu 0-0 si 1-2!! In '87, revin pe locul secund si ajung "doar" finalisti in Cupa: 0-1 cu Steaua. In acel campionat au venit Mateut, Camataru, Lupu. La finele editiei, Camataru castiga "Gheata de aur" (44 goluri). Toamna ii poarta prin ... C 2 si rateaza chiar turul I: 0-1 si 0-2 cu Mechelen (Malines), unde jucau Koeman, Den Boer, Ohana. In acea toamna venisera, in Sos. Stefan cel Mare, Balaci si Timis.

Aniversarea clubului Dinamo la jubileul de 40 de ani de existenta, in 1988, gaseste echipa de fotbal pe locul secund, iar finala Cupei este pierduta la masa verde, mai exact in cabinetele CC al PCR, dupa finala de pomina Steaua - Dinamo 1-1. Dupa 1990, Steaua a renuntat la Cupa. In mod logic, aceasta i s-ar cuveni lui Dinamo. Editia respectiva a oferit si cateva noutati in lot: Stelea, M. Stoica, Cr. Sava, Sabou, Vaiscovici. Si, iar, in Cupa Cupelor, in septembrie '88. Elimina, din nou, pe finlandezii din Lahti, cu scoruri identice (3-0). Urmeaza la rand eliminarea scotienilor de la Dundee United: 1-0 in deplasare (Mateut, gol in min. 90!) si 1-1 acasa (iarasi Mateut). In schimb, rateaza calificarea in semifinalele C2, dupa 1-1 si 0-0 cu valoroasa Sampdoria Genova (a contat golul lui Vialli de la Bucuresti, in minutul 90!). La italieni evoluau Mancini, Vialli, Cerezo, Victor, Pagliuca). In acel an venise (regretatul) Misa Klein. In '89, Dinamo termina pe locul 2, inscriind 130 de goluri, doborand recordul stabilit de UTA in 1947-1948 (cu 128 goluri). Pierd si Cupa: 0-1 cu acelasi rival, Steaua. Mateut devine ... "Gheata de aur" (cu 43 goluri). In lot s-au gasit si Viscreanu, B. Bucur, Sabou, Dochia, A. Matei, Nicoara. Antrenori: M.Lucescu si Fl. Cheran. Toamna lui '89 incepe pentru alb-rosii cu noii veniti Daniel Timofte, Cezar Zamfir si Alpar Meszaros. In Cupa Cupelor intalnesc, iarasi, pe albanezi, de asta data, insa, pe Dinamo Tirana: 0-1 si 2-0. Merg mai departe si joaca impotriva campioanei Greciei, Panathinaikos (cu Saravakos, Samaras si Vlahos): 2-0 si 6-1! In continuare, joaca cu Partizan Belgrad, echipa lui Spasici, Jorovski, Mijatovici si Pantici, pe care o elimina: 2-1 si 2-0. Dupa sase ani, Dinamo evolueaza intr-o noua semifinala continentala (Cupa Cupelor) si, din nou, rateaza marea finala, acum invingatorul numindu-se Anderlecht Bruxelles, 0-1 si 0-1 (la belgieni evoluand Wouters, Andersen, Gudjohsen, De Grzse, Nillis, Oliveira, Grun. Atunci, la Dinamo, a aparut si Dobos.

In vara lui '90, Dinamo - cu Lucescu antrenor - cucereste un nou titlu national. Tot atunci, echipa invinge in finala Cupei pe Steaua, cu 6-4. Dupa Mexic '70 cu multi dinamovisti in nationala Romaniei, iata, in Mondialul italian '90. Tricolorii au beneficiat pentru calificare de Stelea, Rednic, Andone, Klein, Sabau, Lupescu, Lupu, D. Timofte, Mateut, Raducioiu, Camataru, Vaiscovici. Urmeaza o noua toamna in CCE: al 13-lea start in C1 incepe cu irlandezii de la St. Patrick's Athletic Dublin, eliminati cu 4-0 si 1-1. Noutati in lot: Eduard, Cheregi, Marcu, Selymesi, C. Pana, M. Pana, Fulga. Turul 2 ne blocheaza: 0-0 si 0-4 cu FC Porto, unde jucau Baia, Branco, Couto, Madjer, Kostadinov. In campionatul intern, in '91, Dinamo se opreste la treapta a treia a podiumului. Antrenori: Fl. Halagian si I. Marin. Au mai venit M. Savu, T. Cristea, Miriuta, Scanteie, Atomulesei.

Editia '91-'92 a Cupei UEFA ii arunca in bratele altui team lusitan, Sporting Lisabona (cu Figo, Balakov, Cadete, Careca, Iordanov): 0-1 si 2-0. S-au razbunat, asadar! La Dinamo au venit Moga, Mihali, Kadar, Gerstenmajer, D. Munteanu, Demollari. In turul urmator, insa, iarasi ii elimina genovezii. Dupa Sampdoria, acum Genoa 1893: 1-3 si 2-2. Genoa ii avea pe Branco, Eranio, Aguilera si Skuhravy.

1992 aduce in "gradina" lui Dinamo cel de-al 14-lea titlu! A fost un mars triumfal, cu 34 de etape fara infrangere! Antrenori: Halagian, Hizo si Cheran. Director tehnic: olandezul Rinus Israel. In plan extern, editia 1992-1993 a CCE le ofera un adversar de-acum traditional in cupele europene: Kuusysi Lahti: 0-1 si 2-0. In turul secund intalnesc o alta echipa de faima: Olympique Marseille, cu Barthez, Boli, Dechamps, Desailly si croatul Alan Boksici. Dupa 0-0 acasa, rateaza calificarea la Marseiile: 0-2.

Anii urmatori ii trimit doar in Cupa UEFA, insa fara rezultate deosebite, in '94, '95, '96 parasesc competitia din primul "foc", in fata unor echipe bune, dar nu celebre: Cagliari, Trabzonspor, Levski Sofia. Dintre jucatorii mai noi veniti, ii amintim pe Tene, Grozavu, Cr. Puscas, Constantinovici, Viorel Moldovan, M. Ivan, Coporan, R. Niculescu, iar mai apoi sarbul Ciula, Danciulescu, I. Chirita, Mohora. Langa internationalii de tineret Contra, Fl. Petre, Haldan si langa Prunea au venit Batranu, Cotora, Macavei, Talvan, Mihalcea. Iar, de curand, lotul s-a intarit cu Preda, Calin, Ciobotariu, Neagoe, Dobre, Serban, Kirita, care s-au alaturat celor doi Daniel - Florea si Rednic - sositi in '97. Antrenori, in ultimii ani, s-au perindat cam multi in doar doi-trei ani: I. Moldovan, R. Vlad, M. Bondrea, C. Talnar, V. Hizo. Finalul stagiunii '97-'98 a gasit echipa condusa de Cornel Dinu, presedintele C.S. Dinamo Bucuresti.

In perioada la care ne-am referit in final, Romania a jucat la World Cup-ul american '94, cativa dinamovisti aflandu-se in lot Prunea, Mihali, Cheregi, Selymesi, D. Munteanu, Kadar, Gersenmejer. Pentru Coupe de Monde '98, din Franta, datorita faptului ca echipa se afla in reconstructie, dinamovistii n-au prea fost solicitati de Iordanescu.

In editia 1998-1999, Dinamo a a devenit vicecampioana a Romaniei, dupa ce a dominat multa vreme competitia nationala nr. 1 de o maniera entuziasmanta, gratie rezultatelor si, mai ales, gratie jocului, spiritului ofensiv si mentalitatii de invingator. Evident, toate acestea au fost promovate cu ardoare, tenacitate si maiestrie de Cornel Dinu. Apoi, editia 1999-2000, la finele careia dinamovistii au devenit campioni ai Romaniei, pentru a 15-a oara, cu Mister la "pupitru", reusind sa cucereasca si Cupa Romaniei (2-0 cu "U" Craiova), realizand astfel eventul. Printre fotbalistii achizitionati in aceste ultime doua campionate s-au aflat, in primul rand, Lupescu, Vladoiu , Vali Nastase, Mihali, marocanul Khalid Fouhami, Preda, Iftodi, Mutu, Ionel Gane. Lor li s-au adaugat, spre exemplu, Buta, Cernat, Mara, Cr. Vlad, Cl. Dragan si, mai ales, Marius Niculae. Trei dintre campioni - Lupescu, Fl. Petre, Haldan - au facut parte din lotul Romaniei, autoarea frumoasei performante de calificare in sferturile de finala ale Campionatului European 2000. Evident, cel putin alti 3-4 dinamovisti ar fi meritat sa fie prezenti la turneul final al C.E. gazduit de Belgia si Olanda, anume Preda, Nastase, Mihalcea, Niculae.

Sezonul 2000-2001 a fost, poate, cel mai greu din istoria clubului din Soseaua Stefan cel Mare. Dupa eliminarea prematura din primul tur preliminar al Ligii Campionilor, cu Polonia Varsovia, 3-4 la Bucuresti si 1-3 la Plock, dinamovistii au ramas fara Unicul Capitan Catalin Haldan, decedat intr-un meci amical la Oltenita. 5 octombrie 2000 a fost o zi trista pentru Dinamo Bucuresti, club ramas fara unul dintre cei mai reprezentativi fotbalisti, iubit de jucatori, antrenori, conducatori, suporteri si toti apropiatii gruparii din Soseaua Stefan cel Mare. Cum un necaz nu vine niciodata singur, disparitia prematura a lui Catalin Haldan a fost urmata de alta veste care a zdruncinat clubul: Florentin Petre este purtator al virusului hepatic C. In aceste conditii, antrenorii Cornel Dinu, Cornel Talnar si Gheorghe Nitu au avut o misiune extrem de delicata, reusind intr-o oarecare masura sa ridice moralul propriilor jucatori si sa tina pasul cu Steaua. Dupa meciuri foarte bune, dar si jocuri modeste, care au culminat cu acel 4-5 cu Foresta pe teren propriu, dupa ce Dinamo a condus pana in final cu 4-0, ros-albii au ocupat locul 2 la finalul campionatului si au adus in vitrina clubului, pentru a doua oara consecutiv, Cupa Romaniei. Nu-i mai putin adevarat ca pana la finala cu Rocar (4-2, goluri Marius Niculae – 2 si Adrian Mihalcea – 2), Dinamo a mai disputat pana in ultimul act al competitiei inca doua “finale“: cu Universitatea Craiova (3-2 in “optimi“) si cu Rapid (2-1 in sferturile de finala). Ceea ce spune totul despre o performanta cu adevarat remarcabila in conditiile amintite mai sus.

Inceput cu o noua dezamagire provocata de traseul scurt din Cupa UEFA, anul competitional 2001-2002 a adus totusi bucurie in sufletul suporterilor dinamovisti din toata tara. "Cainii" si-au pus din nou la gat medaliile de campioni nationali, la capatul unui razboi decis in ultimele 90 de minute ale campionatului. A fost, mai intai, un mars triumfal spre titlu, cu victorii in fata rivalelor Steaua si Rapid, cu un avans considerabil de puncte pana in etapa a 19-a. Trei remize consecutive pe teren propriu au fost suficiente pentru a-i aduce pe elevii lui Ion Marin de la extaz la agonie. Pana la urma, Craiova a facut dreptate, a invins FC National in ultima etapa, iar Dinamo a castigat al 16-lea titlu, finalul sezonului gasindu-l si pe Cornel Dinu pe banca. Din pacate, Cupa Romaniei a revenit Rapidului.

Sezonul 2002-2003 a fost salvat de castigarea Cupei Romaniei, intr-o finala cu FC National decisa de un eurogol semnat de Iulian Tames. Si-atat! Despre meciurile cu FC Bruges, din vara lui 2002, pentru tururile preliminare ale Champions League, nu are sens sa amintim decat scorurile: 1-3 la Bruges, 0-1 la Bucuresti.

Sezonul 2003-2004 a inceput mai intai cu aventura pe continent. In Cupa UEFA, trupa lui Andone a fost foarte aproape de primavara europeana. Dupa ce au trecut mai intai de letonii de la Metalurgs Liepajas, "cainii" au zdruncinat Europa fotbalistica, eliminand Sahtiorul marelui Ahmetov: 2-0 la Bucuresti si 3-2 la Donetk. Aventura s-a incheiat dramatic in fata rusilor de la Spartak Moscova. Dupa 0-4 in deplasare, ros-albii au fost la cateva minute de a rasturna o situatie ce parea imposibila la un moment dat. In Stefan cel Mare a ramas doar 3-1.

Plecata teoretic cu sansa a treia, dupa Rapid si Steaua, Dinamo a castigat totul pe plan intern: campionat, Cupa Romaniei, titlul de golgeter prin Ionel Danciulescu si toate superlativele presei. Cu un antrenor caruia i s-a dat incredere (Ioan Andone), "cainii rosii" si-au adjudecat al 17-lea titlu de campioni din istoria clubului cu o etapa inainte de final in fata rivalei de-o viata, Steaua. Evolutia spectaculoasa din tur si jocul pragmatic din partea a doua a campionatului, unitatea la nivelul vestiarului, un atac letal (Danciulescu si Niculescu au marcat impreuna 37 de goluri), un mijloc creativ, un sistem defensiv tot mai sigur de la o etapa la alta si portari cu interventii providentiale, iata cheia succesului lui Dinamo. Finalul sezonului a fost magnific. In fata echipei Otelul Galati, participanta in Cupa UEFA, Dinamo a castigat si Cupa Romaniei, declansand fiesta in Stefan cel Mare.
A fost anul "cainilor"!

Sezonul 2004-2005 a fost terminat pe locul 2, la 1 punct de marea rivala Steaua Bucuresti. Anul urmator a fost incheiat pe locul 3, iar in 2007 echipa condusa de pe banca tehnica de Mircea Rednic a castigat cel de-al 18-lea titlu de campioana a Romaniei. Au urmat 2 sezoane mai putin reusite in campionat, alb-rosii terminand pe locurile 4 si 3 in 2008 respectiv 2009.

Sursa: www.fcdinamo.ro