ISTORIA ECHIPEI FC ARGES PITESTI

Primul club de fotbal, din perioada postbelica, infiintat in 1968. Istoria sa incepe cu ziua de 6 august 1953, cand in Pitesti a luat fiinta echipa „Dinamo”. Dupa primul an in care a activat in campionatul orasenesc, aceasta promoveaza (in 1954) in campionatul regional, iar in 1955, in Divizia C. Revine, dupa doi ani, in campionatul regional, iar la sfarsitul anului competitional 1958-1959, promoveaza direct in Divizia B, condusa si directionata de antrenorul Jean Lapusneanu. In 1961 „Dinamo” reuseste sa atinga si treapta primei divizii (presedinte P. Costandache, sef de sectie N. Mihut, secretar Fl. Gaiseanu, antrenor St. Vasile), unde nu rezista decat un an. In anul 1963, tot sub conducerea lui St. Vasile, echipa revine in Divizia A si va activa neintrerupt la nivelul acestui esalon 29 de editii de campionat.

Mai multe poze cu FC Arges gasiti in sectiunea FC Arges din pagina Imagini.

In acest rastimp, cele mai importante evenimente din viata echipei au fost: 1 martie 1968,„Dinamo” Pitesti se va transforma in club de fotbal, devenind FC Arges, din conducerea sa facand parte P. Costandache - presedinte, P. Rapaport si I. Iacomi - vicepresedinti, Fl. Gaiseanu – seful sectorului economic, I. Balanescu si E. Mladin - antrenori; ocuparea locului II in editia de campionat 1967-1968; cucerirea titlului de campioana a tarii in 1972, antrenorii Fl. Halagian si T. Dima folosind urmatorul lot de jucatori: Ariciu, Stan, Sp. Niculescu, Pigulea, Ciolan, R. Vlad, Ivan, Barbu, Prepurgel, M. Popescu, Radu, I. Rosu, Dobrin, Jercan, S. Dumitru, Ciornoava, Fratila, Nedelcu; castigarea unui nou titlu de campioana in 1979, antrenori fiind Fl. Halagian si C. Otet, iar componenta lotului reunind pe: Cristian, Speriatu, Stancu, Barbulescu, Carstea, Iovanescu, Toma, Moiceanu, Ivan II, Radu III, Radu II, Chivescu, Turcu, Dobrin, M. Zamfir, D. Nicolae. In 1980, echipa de juniori antrenata de L. Ianovschi a castigat intrecerea pentru Divizia Nationala.

Pe plan international, activitatea echipei a fost deosebit de bogata, inregistrând doua participari in Cupa Campionilor Europeni si sapte in Cupa UEFA, ceea ce o situeaza pe un onorabil loc V intr-un clasament global al echipelor românesti participante in cupele europene, cu un bilant bun: 38 de partide jucate in 10 editii (2 in CCE, 8 in Cupa UEFA), cu 15 victorii, 8 remize, 15 infrangeri, golaveraj general 58-62. Dupa cele 29 de participari in primul esalon, FC Arges a evoluat doi ani in Divizia secunda, revenind in 1994 si jucand, in continuare, alte 13 editii de campionat in primul esalon. Presedinte de onoare: Constantin Stroe, presedinte executiv: Gabriel Sicol, vicepresedinte: Viorel Ilinca. Dintre antrenori se remarca: Florin Halagian, Constantin Cârstea, Marian Bondrea, Mihai Zamfir, Constantin Stancu. Pe prima scena divizionara a luat la un moment dat si numele de FC Arges Dacia Pitesti., denumire ce exprima raporturile de colaborare cu marea uzina de autoturisme de la Colibasi.

In primavara lui 2005 echipa a fost preluata de omul de afaceri Cornel Penescu. Sezonul 2006-2007 a fost unul dezastruos pentru argeseni. Echipa a retrogradat, fara sa indeplineasca baremul de 25 de puncte. Liga a II-a a decurs fara probleme, FC Arges reusid sa promoveze imediat inapoi in prima liga. Campionatul 2008-2009 avea sa devina cel mai negru din istoria clubului. Dupa un parcurs bun in Liga I, echipa a fost retrogradata din cauza jocurilor de culise ale patronului Cornel Penescu care, de altfel, a si fost arestat.

Sursa: Fotbal de la A la Z