ISTORIA ECHIPEI UNIREA URZICENI

Fotbalul a ajuns si în Baragan, în 1954. Nu erau profesionisti, erau doar simpli amatori, care faceau totul din placere. "La Nemti" era o zona în jurul unui lac unde se afla o fosta cazarma nemteasca, cu pustani care mai încingeau din cînd în cînd cîte o miuta pe strazile prafuite ale urbei. Atunci au decis sa-si faca o echipa de fotbal si sa joace împotriva altor echipe, din Ploiesti, Buzau sau Slobozia. Au jucat ani de zile în regiune, ca în 1968 sa apara pe prima scena a esalonului trei, sub denumirea de Aurora Urziceni.

Mai multe poze cu Unirea gasiti in sectiunea Unirea Urziceni din pagina Imagini.

In primul sezon Aurora a retrogradeat, dar s-a întors dupa doi ani în Divizia C, când a retrogradat din nou. În acest timp a facut o frumoasa figura în Cupa României unde a ajuns pâna în faza saisprezecimilor. Dinamo Bucuresti a fost adversarul de care s-au împiedicat ialomitenii la 7 martie 1971. Dupa alti trei ani echipa a repromovat în Divizia C cu numele Avântul Urziceni. A evoluat timp de patru ani cu rezultate modeste dupa care, în sezonul 1979-80, a trecut sub administrarea uzinei Ferom careia i-a preluat denumirea. O noua schimbare de nume a avut loc în 1984, an în care Unirea Urziceni a retrogradat din Divizia C. Dupa un an a revenit în aceasta divizie, continuându-si drumul fara rezultate notabile. Sezonul 1987-88 a fost unul bun pentru mica echipa din Urziceni. În campionat s-a clasat pe locul doi la mare lupta cu Dunarea Calarasi pentru promovarea în Divizia B. În Cupa României s-a oprit în saisprezecimi: Unirea Urziceni - Corvinul Hunedoara 1-3. Sezoul urmator a fost termiat de ialomiteni pe 15, loc ce coincidea cu retrogradarea. Unirea s-a întors dupa un an în Divizia C, iar dupa altii doi a retrogradat din nou. Între 1992 si 1999 a evoluat în competitii situate sub nivelul esalonului trei. Revenirea în cea de-a treia divizie a avut loc în sezonul 1999-00, echipa numindu-se atunci Agricultorul Urziceni. Dupa numai un an si-a schimbat pentru ultima data denumirea în Unirea Urziceni. În vara anului 2002 echipa a fost preluata de un nou sponsor, Valahorum SA, schimbându-se în intregime conducerea administrativa si tehnica a acesteia. La sfârsitul sezonului 2002-2003, F.C. Unirea Valahorum Urziceni a promovat pentru prima data în istorie în Divizia B. Dupa trei ani s-a realziat promovarea pe prima scena fotbalistica din România, dupa un baraj în care a întâlnit, sub comanda lui Costel Orac, formatiile Forex Brasov si FC Bihor.

Primul sezon în Liga I nu a fost unul usor. Dupa primele etape Costel Orac a fost înlocuit de Dan Petrescu, cel care a dus echipa pe locul zece la finele sezonului. Anul urmator Unirea a terminat campionatul pe locul cinci si a ajuns pâna în finala Cupei României, acolo unde a pierdut cu scorul de 1-2 în fata formatiei CFR Cluj. O mare parte din meritele acestei performante i-au fost atribuite antrenorului Petrescu. Gratie rezultatelor bune din acelasi sezon, ialomitenii au jucat în sezonul 2008-2009 si în Cupa UEFA. La prima participare din istorie în aceasta competitie uniristii au ratat calificarea în grupe dupa o dubla mansa cu germanii de la Hamburger SV.

Performantele Unirii insa nu aveau sa se opreasca aici. Campionatul 2008-2009 a coincis cu cea mai mare realizare a micului club ialomitean: castigarea Ligii I. Lotul campioanei Romaniei din 2008-2009 a fost: Giedrius Arlauskis, Catalin Grigore, Daniel Tudor, Ersin Mehmedovic, George Galamaz, Epaminonda Nicu, Valeriu Bordeanu, Bruno Fernandes Nandinga, Ricardo Gomes, Dinu Todoran, Pablo Brandan, Razvan Paduretu, Sorin Frunza, Iulian Apostol, Marius Bilasco, Daniel Onofras, Raul Rusescu, Cristian Danalache, Daniel Stan, Laszlo Balint, Sorin Radoi, Tiberiu Balan, Dacian Varga, Jacob Burns; antrenor: Dan Petrescu, antrenor secnd: Cristinel Pojar; antrenor cu portarii: Dumitru Stangaciu. Conducerea clubului a fost asigurata de: Mihai Stoica - manager general, Narcis Raducan - director sportiv, Felix Grigore - direcor general, Paul Andone - PR Manager.

Sursa: Wikipedia & GSP